Spanien - fra hulemalerier til imperium

Spanien - fra hulemalerier til imperium.

De første spaniere.

Historien om Spanien går mange tusinde år tilbage.
Det første indtryk af de mennesker, der boede der for 30.000 år siden, får man i de huler, hvor historiens første kunstnere har efterladt skildringer af livet dengang.

Det var en lille pige, Maria de Sautuola, der første gang opdagede dem i 1879 i en hule i Altamira i Nordspanien. Mira papa, sagde hun og pegede op, "se far," og da han kiggede op, så han dyr, der forlængst var uddøde, gengivet anatomisk korrekte og med en livlighed og realisme, der næsten virkede moderne. Ovenikøbet så nogle af dem ud, som om de var nymalede. Det er forunderligt at tænke på, at de er ældre end personerne i det gamle testamente.

Det er forhistoriske tegninger, men det er absolut ikke primitive tegninger. Det er de første kunstværker på den iberiske halvø, og de er udført med en forbavsende realisme, som senere skulle blive et meget gennemgående træk i spansk kunst.

Nogle lande kan invaderes, men Spanien skulle altid erobres, for selv om dets beliggenhed, rigdomme og klima har tiltrukket andre folkeslag, så har det været vanskeligt at trænge dybere ind i landet. Der er ingen naturlige vandveje, men bjergkæder, højsletter, et strengt klima og få ressourcer, som har forhindret, at fremmede folkeslag trængte alt for langt ind. Ligesom turisterne i dag har de fremmede ofte foretrukket kysterne.
Nogle af de første spaniere har været omvandrende stammer, sandsynligvis iberere. Så fulgte fønikiere, grækere, keltere, romere, jøder, visigoter, arabere og kristne. 
I 1470 var Spanien et fattigt udkantsområde i Europa, men kun 50 år senere var det blevet et imperium, hvor solen aldrig gik ned.