Lær Spanien at kende gennem historien.

De tidligste hulemalerier af de første spaniere kan være 30.000 år.

Spanien har altid været populær. Og det er ikke så underligt, at millioner af turister hvert år strømmer til det smukke land med den lange og fascinerende historie. Men for til fulde at forstå landet, må man først forstå, hvordan det er blevet til.

Spanien blev født, da de første mennesker tog en fakkel og begav sig dybt ind i mørke huler for at tegne. Siden har folk fra nærmest enhver kendt etnicitet og religion været med til at præge landets udvikling. Spanien er en smeltedigel af mennesker og geografisk mangfoldighed, og det har sat sine spor. For spanierne er historien ikke noget man har; det er noget, man er.

Hvis du vil vide mere om Spanien, så giver mine tre bøger svar på mange spørgsmål. Bøgerne giver den nysgerrige et indblik i det, mange af de besøgende jager, når de valfarter til landet: den spanske måde at leve på.

"Fra Kalif til konge."

"Fra hulemalerier til imperium."

"Portræt af Spanien."


 


   
       
  

ALT OM HISTORIE skriver.

 Indrømmet: Jeg er spaniofil. Jeg elsker Spaniens gådefuldhed og dramatik. Jeg har rejst en hel del i Andalusien og boet et halvt år i Santa Cruz på Tenerife.

Så jeg var nok lidt forudindtaget, da en ny dansk bog om Spaniens historie landede i Alt om Histories postboks.

Men, ay caramba, jeg blev ikke skuffet. Det er ikke hvert år at en seriøs, belæst og velorienteret dansk forfatter sætter sig for, at beskrive et andet lands historie så indfølende, passioneret og veloplagt.

Forfatteren Nellie Vierhout er født 1948 og har tydeligvis et dybtgående kendskab til spansk kultur og historie. Hun er cand.mag. i spansk og kunsthistorie.

Nellie Vierhout har valgt, ikke blot at fortælle Spaniens historie strengt kronologisk fra hulemænd til Los Indignatos på Sol-pladsen i Madrid. Hun har valgt det greb, at hægte hele Spaniens historie op på 24 personer – ”vinduer til historien”, som hun kalder det – hvilket gør historiefortællingen meget mere nærværende og sjov at læse. Personerne er fortrinsvis kongelige med enkelte undtagelser – personligt savnede jeg måske verdslige typer som Cervantes, Lorca og Franco blandt personportrætterne.

Den 300 sider lange bog anbefales som julegave til alle, der holder af at rejse i landet, og selvom det er langt fra en poppet og overfladisk rejseguide, har den bestemt også interesse for dem, der under deres næste charterrejse til Spanien ønsker at komme et spadestik dybere i det gådefulde land med den dramatiske historie.

PS: Sammen med andre gode historiebøger fra i år, såsom Palle Ove Christiansens De forsvundne – hedens sidste fortællere, Bo Lidegaards En fortælling om Danmark i det 20. århundrede og Rikke Andreassen og Anne Folke Henningsens Menneskeudstillinger, synes jeg at Nellie Vierhouts Fra kalif til konge – 1000 års spansk historie fortalt gennem 24 personer.

Anmeldelse af bogen

www.bogsyn.dk   skriver:

På en eller anden måde får man langt større respekt for et stort land, når man kender til dets historie, dets kampe, dets nuancer, dets herskere og undersåtter. Humoren og barskheden i landet. Fra 0 til overflod. Fra ukendt territorium til magnet indenfor kultur og turisme.
 En sådan perle er bogen her, der udover at komme langt omkring med nøjagtige årstal, samfundsmæssige substanser og historiske sammenhænge leverer noget til tænkeren. Noget der rækker udover Spanien.
Man kunne tjene mere på krig end på fred. 
Det ved man jo godt, men det er godt at få opfrisket.
Kærlighed til sproget var en del af den præislamiske beduinkultur.
Sagt i en bisætning men sagt med en dybere forståelse af, at sprog og anvendelsen af sprog, gloser, syntakser og nuancer er en del af det, der driver et samfund og gør, at visse politikere har lidt nemmere ved at vinde ynde, magt og genklang, enten i et lige så veluddannet miljø eller også af et miljø, der lixtalmæssigt ligger noget lavere.
I kristendommens dage var der heftige, teologiske diskussioner diskussioner . . . . . 
En viden der lægger op til, at Islam slet ikke indebærer de muligheder for modsætninger, f.eks. i en treenig Gud, og at disse religioner er så langt fra hinanden, at al dialog i grundstrukturen er udelukket, ganske enkelt fordi man ikke taler på samme bølgelængde.
Sådan glider hele bogen fremad i en skøn videnssamling om arabere, katolicisme og krigsmestre, hver især emner der har fået Spanien til at vækste. Men også en bog der fylder med al sin viden og giver noget at tænke over, når man forsøger at dømme eller forklare,, hvorfor verden idag er skruet sammen, som den er, og hvorfor verdens ledere ofte har så svært ved at enes.
En oplevelsesrig bog om Spanien og en bog iøvrigt at blive klog af.