Et foredrag om en kunstner, der måtte kæmpe hårdt og betale en høj pris for at blive anerkendt som en stor kunstner.

Selvportræt fra 1771-75, de år hvor Goya forsøgte at slå igennem som maler i Madrid. Vi er fascineret af stor kunst, fordi den på en grundlæggende måde giver os adgang til sindet hos den, der producerer den.

Umiddelbart ser det ud som et idyllisk landsbybryllup, men det er en satire på et bryllup. Den unge pige er blevet "solgt" til en rig "indiano," efterkommer af spaniere i Sydamerika. Bruden ænser ikke den grimme brudgom, hun er ligeglad, læg mærke til, at hun har taget den højre sko på den venstre fod.

"Porcelænssælgeren." En markedsscene fra Madrid, hvor det ikke kun er porcelæn, der er til salg, men også kærlighed. Den unge kvinde vender og drejer en kinesisk skål, men hendes opmærksomhed er rettet mod sælgeren,der kommer med et tilbud, der kan forhandles et andet sted; han peger ud af lærredet.

"Strådukken." Til fastelavn lavede man strådukker, som man kastede op i luften. Goya fortæller os her, at det er kvinders luner, der styrer mændene, de spanske mænd er ved at miste deres maskulinitet.

Goya var yderst tilfreds med bestillingerne, for så slap han for at udføre det kedelige arbejde for kirken. Han slap for at male den verden af engle og helgener, vievand og Jesus figurer og at forhandle med nærige præster og biskopper, der ikke havde forstand på kunst. I 1779 havde han sit første møde med kongen og kronprinseparret, der skulle godkende skitserne, og vi ved fra Goyas breve, at de kongelige glædede sig over skitserne. Han malede Karl 3, der regnes for den gode, oplyste konge.

"Don Luis familie." 1784. Goya begynder at få de første bestillinger på portrætter. Don Luis var kongens bror, udnævnt til kardinal som 7 årig, senere trådte han ud af kirken, giftede sig med en lavadelig kvinde og blev derfor forvist fra hoffet. Goya besøgte ham, gik på jagt med ham og malede dette familieportræt, hvor den centrale figur ikke er don Luis, men hans kone. Goya ses til venstre i færd med at male. Et besynderligt familieportræt fra et lille hof.

Der kom bestillinger fra andre adelige familier. Goya begyndte at tjene penge og købte en tohjulet "birlocho," der svarer til en Ferrari. Han var umådelig stolt over den og kørte da også galt på den første tur, så den blev skiftet ud til en lidt roligere model. Hertugen og hertuginden af Osuna blev hans mæcener de næste år, i deres hjem kom de frisindede spaniere. Her ser vi dem med deres fire børn. Den yngste søn blev senere direktør for Prado museet, hvor billedet hænger i dag.

Goya fortsætter med at tegne skitser til gobelinerne, og her er en af de smukkeste. Vi ser en ung pige, en "petitmetra," der tilhører den højere klasse og er som trådt ud af et fransk modeblad. En "majo," en ung flot fyr af de lavere klasser holder en parasol op for hende og hendes lille skødehund.

Goya elskede at male børn, men der er en mørk side i portrætterne af børn. Børnedødeligheden var stor, Goya mistede 6 af sine 7 børn som små. Børn kunne være bange, og portrættet af den lille Manuel Osorio fortæller om en angst, der lurer.

Goya bliver hofmaler med fast løn, han bliver medlem af akademiet, han maler hundredvis af portrætter. I 1792 blev han alvorlig syg, der var en brølende larm i hans hoved, han mistede balanceevnen, fik lammelser, en depression og forlod pludselig Madrid uden tilladelse.

Goya er rejst ned til en god ven i Andalusien, Sebastian Martinez, en stor kunstsamler, der passer og plejer den syge Goya. I taknemmelighed maler Goya et portræt af sin ven, det er et af hans smukkeste portrætter. Da han vender tilbage til Madrid, er Goya stokdøv.

Sygdommen betød et vendepunkt, Goya kunne ikke vende tilbage til rorkoverdenes idyl, men vendte sig mod en ny og forandret verdens krav. Vi begynder at se vold, død, angst. Goya besøger galehuse, som vi ser gengivet her.

Der kom en ny person ind i Goyas liv, hertuginden af Alba. Foruden at være den smukkeste kvinde i Spanien, var hun også den fornemste efter dronningen. Hun var blevet gift som 13 årig, boede i Sevilla, hendes mand i Madrid. Hun elskede at danse og var iøvrigt ligeglad med andres mening. Goya besøgte hende og malede hende flere gange. Her i et portræt, hvor hun peger mod indskriften i sandet :"solo Goya," kun Goya. Han skilte sig aldrig af med portrættet.

I 1800 malede Goya et portræt af Karl 4 og hans familie. I mange år blev det betragtet som en satire, men det er usandsynligt, for ved den mindste mistanke om satire, ville Goya have mistet sin position ved hoffet. Det er snarere en forenet familie, der efter den franske revolution ønsker at fremstå som et moderniseret monarki.

Godoy var 21 år og soldat i det vagtkorps, der ledsagede den kongelige familie, når de rejste rundt mellem deres slotte, da hans hest en dag stejler, og han falder af. Kronprinseparret spurgte bekymret til ham. Det viste sig, at han var god til at spille kort, noget prinsen elskede, og det bliver begyndelsen til et livslangt venskab. Efter nogle år blev Godoy statsminister og dronningens elsker. Han blev Goyas mæcen, og vi ser ham her efter appelsinkrigen, en mindre træfning mellem Spanien og Portugal, hvor portugiserne nærmest løb væk; ikke desto mindre ser vi en sejrherre, der ligger henslængt som en sejrrig romersk hersker.

Portrættet af hertuginden af Chinchon er et af Goyas bedste portrætter. Hun var kongens kusine, vokset op i et kloster, og som 17 årig var hun blevet tvunget til at gifte sig med Godoy, som hun hadede. Vi ser en genert ung pige, hendes ensomhed forstærkes af det dybe, mørke rum, der omgiver hende. Hun er gravid i 5 måned, men ser hjælpeløs og sårbar ud. Hun er alene og isoleret, og Goya ser lige ind i hende.

De to portrætter af den påklædte og nøgne maja er kendte værker, men vi ved ikke så meget om dem. Vi ved ikke med sikkerhed, hvem modellen er, sandsynligvis ikke hertuginden af Alba, men en af Godoys elskerinder, la Tudó.

Den nøgne maja er fra 1797 og hang oprindelig i Godoys palads. Der er ikke så mange nøgensudier i Spanien, de ville ikke blive godkendt af kirken, og Goya fik senere problemer med inkvisitionen. Det er den første profane, legemsstore, nøgne kvinde i spansk kunst. For første gang bliver kvindekroppen et motiv i stedet for en guddommelig skabning. Hun stirrer direkte på tilskueren, hun ved, at hun bliver betragtet, men hun er ligeglad.

I 1807 indvaderede 100.000 franskmænd Spanien og Portugal. Napoleon sendte sin fætter Murat for at indtage Madrid, overtage den spanske trone og afsætte Godoy. Kongeparret var flygtet til Sydfrankrig. Madrids beboere gjorde oprør den 2 maj 2008, og den 3 maj skulle oprørerne henrettes. Vi ser Puerta del Sol i baggrunden i et næsten religiøst alterstykke. Goya bruger midler fra religiøs ikonografi for at få os til at føle medlidenhed og rædsel, det er et billede på krigens lidelse og brutalitet.

Ved hjælp af englænderne lykkedes det spanierne at få franskmændene smidt ud, og i 1813 kunne Fernando vende tilbage som konge, Fernando 7. Hans mor kunne ikke udstå ham og havde bedt Napoleon om at henrette ham. Han havde i mange år levet en luksustilværelse på et slot i Sydfrankrig, mens det spanske folk havde kæmpet en brutal krig. Nu vendte han tilbage som en helt, og med ham vendte Spanien tilbage til middelalderen. Inkvisitionen blev genindført, og Goya kom til forhør. Den nye konge brød sig ikke om Goya og sad kun en time til dette portræt.

"Desastres de la guerra" krigens rædsler, er en serie raderinger om krigen. Der er intet ædelt ved krige, og Goyas budskab kunne være, at krig dræber og dræber. Krig er et helvede, der er ingen triumfer at fejre, ingen ære at vinde. Det er en anti krigsdokumentation, som ikke blev udgivet i hans levetid. En slags moderne krigsreportage.

I 1820 købte Goya et hus lidt udenfor Madrid, hvor han fyldte de indre vægge med malerier, sorte malerier. En natteverden befolket med mystiske skabninger; de er et forvarsel om en ny tid, om moderniteten, et glimt af fremtiden, som tilhører samtiden. De er hans testamente, her er ingen parasoller eller smukke piger, men en slange af ynkelige mennesker. Det er masserne, der hylder den nye konge, en uvidende, grotesk, deform hob.

Saturn, der spiser sin egen søn eller datter, det er svært at bestemme kønnet. Revolutionen spiser sine egne børn. Det kan fortolkes som Fernando 7, der myrder sit eget folk.

I 1819 blev Goya alvorlig syg igen, han er 73 år. Igen er der en person, der hjælper ham igennem, og igen maler Goya et portræt for at udtrykke sin taknemmelighed. Vi ser Arrieta omslutte Goya, han holder, mildt insisterende, et glas medicin op til Goya. Nedenunder er en tekst, der tilegner Arrieta værket.

Goya forberedte sig på at forlade Spanien, han overdrog rettighederne til sit hus til sit elskede barnebarn Mariano. Goya kunne male krigens gru og rædsel, men han kunne også male en bedstefars store kærlighed til sit barnebarn.

Goya rejste til Paris, han var nu en gammel mand, der var stokdøv og ikke talte fransk. Fernando 7 havde anmodet det franske hemmelige politi om at udspionere ham, men de konkluderede, at han var uskadelig, for han gik bare rundt i gaderne og tegnede, bl.a. denne skræmmende "loco furioso," skør, gal mand.

Goya slog sig ned i Bordeaux med sin veninde Leocadia. Der var en hel koloni af eksilspaniere. Goya fornyede sig konstant, og nu kastede han sig over litografi, han malede på elfenben med en stor vitalitet. Han skrev i et brev: "undskyld min skrift, men jeg ser dårligt, kan ikke skrive, har ikke noget at skrive med, intet blæk, jeg mangler alt, det eneste jeg har, er viljen." "Aun aprendo" jeg lærer stadig, står der over denne tegning.

Goya døde i Bordeaux i 1828. Han kom fra den gamle verden, men så den nye verden vokse frem. Han spændte fra rokoko til modernitet. Han havde en dyb forståelse for, hvad der skete i Spanien; han så den menneskelige natur i al dets kompleksitet. Spansk identitet opstår i konflikten mellem tradition og modernitet, og Goya er den første modernist.

Goya levede i en overgangsperiode, en tid der kom til at ændre det spanske samfund radikalt. Den franske revolution er skillelinjen mellem den gamle og den nye verden, og bruddet mellem tradition og oplysning var på vej. Den gamle verden var ved at gå under, som hunden i dette fantastiske, moderne værk.

Der er få andre kunstnere, der som Goya har malet sin egen tid. Goya elskede livet, og han blev en gammel mand. Født i 1746 i en lille by i Nordspanien, død i 1828 i en slags landflygtighed i Bordeaux.

I sin samtid havde han nogle få konkurrenter, men aldrig virkelige rivaler.

Han holdt af lysets spil på silke, af duften af appelsin, det lange aftenlys på Madrids himmel. Han havde en enorm energi og efterlod sig ca. 1870 værker.

Vi lever i massemediernes tid, en tid hvor vi bliver overlæsset med visuelle indtryk, fyldt med billeder der forsvinder i en dis.

Goyas billeder er undtagelsen, de bliver stående.


Klik på billederne for at læse teksten.